Welcome to Our Website

Word een betere docent met deze tips

Ben je al een tijdje docent, maar heb je het idee dat je hierin kunt verbeteren? Er is natuurlijk altijd wel verbetering mogelijk, ook als je al wat langer voor de klas staat. Het is van belang dat je jezelf altijd blijft ontwikkelen. Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf kunt verbeteren als docent. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Vraag om een peer review

Is er een collega van je die je erg goed vindt en waarvan je veel zou kunnen leren? Vraag diegene dan een uurtje mee te kijken bij jou in de klas. Op die manier kan de betreffende collega kijken hoe je het doet en op basis daarvan feedback geven. Het is goed dit eens in de zoveel tijd te doen, met verschillende collega’s.

Schakel een coach in

Om jezelf te verbeteren in de klas zou je ook een coach in kunnen schakelen, bijvoorbeeld een beeldcoach. Samen met de beeldcoach kijk je naar filmopnames van jou in de klas, waarbij er gekeken wordt naar patronen in jouw handelen en de reactie daarop van de groep. Zo krijg je een beter inzicht in hoe je voor de klas staat. Meer informatie over beeldcoaching vind je op de website van Stichting LEERkracht.

Probeer nieuw lesmateriaal uit

Heb je het gevoel dat je een beetje blijft hangen in oud lesmateriaal? Ga dan eens aan de slag met nieuw materiaal en nieuwe werkvormen. Zo maak je de lessen niet alleen leuker voor jezelf, maar ook voor de leerlingen. Je hoeft natuurlijk niet altijd alles hetzelfde te doen, experimenteer er dus gerust op los (natuurlijk in overleg met de school). Misschien hebben de leerlingen daarnaast ook wel ideeën over hoe je de lessen zou kunnen verbeteren. Ga eens creatief aan de slag en kijk wat daar allemaal uitkomt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *