Welcome to Our Website

Vrijstelling van werkzaamheden: wat betekent dit?

Heeft jouw werkgever je recent ontslagen, naar huis gestuurd of “vrijgesteld van werk”? Dan vraag je je vast af wat je rechten zijn en eventuele vervolgstappen zijn. Wanneer je wordt vrijgesteld van werk betekent dit in principe dat je niet meer mag werken. In praktijk is dit vaak een voorbode voor ontslag. In deze blog lees je alles over vrijstelling van werkzaamheden en wat je hieraan kunt doen. Lees verder en ontdek!

Waarom krijgt iemand vrijstelling van werk?

Een vrijstelling van werk is vaak niet iets wat van de een op de andere dag wordt opgelegd. Er heeft zich altijd iets afgespeeld waardoor dit besluit wordt genomen. Of dit terecht is verschild per situatie. Wanneer we de regels in acht nemen komt een vrijstelling van werk voort uit één van de onderstaande situaties:

  • De arbeidsverhouding is verstoord, bijvoorbeeld door wangedrag;
  • De werkzaamheden komen te vervallen binnen het bedrijf;
  • Laatste waarschuwing behoorde niet tot de mogelijkheden;
  • Er is een onderzoek ingesteld naar het besluit van je ontslag.

Is vrijstelling van werk hetzelfde als een schorsing?

Bij een schorsing word je voor een bepaalde tijd op non-actief gezet. Dit wordt veelal opgelegd, in tegenstelling tot een vrijstelling van werk. Bij de vrijstelling van werk gebeurt dit namelijk in overleg. Dit maakt dat een schorsing een ingrijpende maatregel is dan vrijstelling van werk. Bij een vrijstelling van werk behoud je echter wel je salaris. Dit is bij een schorsing ook meestal het geval, maar hoeft niet altijd.

Opmaat naar ontslag

Zoals reeds al is genoemd is een vrijstelling van werk in veel gevallen (niet altijd) een voorbode voor ontslag. In de meeste situaties krijg je een vaststellingsovereenkomst. Hiermee kun je onderhandelen over de voorwaarden van je ontslag, dit geld dus niet bij per direct ontslag. Wanneer je goed onderhandelt en in je recht staat kun je zomaar een ontslagvergoeding krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *